Rusya, internet platformlarına yönelik denetimlerini sürdürürken, yasaklı içeriklere erişimi engellemedikleri gerekçesiyle Twitch, TikTok, Pinterest ve Wikipedia’ya toplam 24,5 milyon ruble para cezası verdi. Karar, başkent Moskova’daki mahkeme tarafından alındı.
Her bir platformun belirli oranlarda sorumlu bulunduğu davalarda, Twitch, TikTok ve Pinterest’e ayrı ayrı 7 milyon ruble, Wikipedia’ya ise 3,5 milyon ruble ceza kesildi. Bu tutar güncel döviz kuruyla yaklaşık 313 bin dolara denk geliyor.
Yasaklı içerik gerekçesiyle 24,5 Milyon ruble ceza!
Dört farklı platform hakkında açılan davalarda Rus mahkemesi, söz konusu sitelerdeki yasaklı içeriklerin kaldırılmadığına ve bu durumun ülke yasalarına aykırı olduğuna hükmetti. Özellikle genç kullanıcı kitlesine sahip olan TikTok ve Twitch gibi uygulamalarda Rusya’daki denetleyici kurumların daha önce de defalarca uyarılarda bulunduğu biliniyor.

Wikipedia ise 2022 yılından bu yana Rusya-Ukrayna savaşına dair içerikler nedeniyle çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı. O tarihten bu yana platforma yüz binlerce ruble ceza kesilmişti.
Rusya’da 2021’den itibaren yürürlüğe giren düzenlemeler doğrultusunda, ülkede faaliyet gösteren yabancı dijital platformlara Rus kullanıcı verilerini ülkede barındırma zorunluluğu, yerel ofis açma yükümlülüğü ve yasaklı içerikleri kaldırma gibi yükümlülükler getirildi.
Bu yükümlülüklere uymayan şirketlere ise doğrudan para cezaları uygulanıyor. Apple, Google, Facebook (Meta) ve Twitter gibi şirketler daha önce aynı gerekçelerle benzer yaptırımlarla karşılaşmıştı. Google’ın 2022’de Rusya’dan tamamen çekilmeden önce 7 milyar rubleye varan para cezalarıyla karşı karşıya kaldığı biliniyor.
Benzer uygulamalar sadece Rusya ile sınırlı değil. Türkiye’de de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dijital platformlara yönelik içerik denetimleri yapıyor. TikTok’a, çocukları olumsuz etkileyen içerikler nedeniyle Türkiye’de daha önce birden fazla kez reklam yasağı ve para cezası verilmişti.
Ayrıca 2020 yılında yürürlüğe giren sosyal medya yasasıyla birlikte günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş, bu kurala uymayan platformlara aşamalı olarak önce reklam yasağı, ardından da bant daraltma cezası uygulanmıştı.